Der findes utrolig mange fantastiske dramaøvelser og -lege, men en del af dem kræver faktisk et højere niveau af samarbejdsevner, motorik og forståelse af instruktioner, end man lige skulle tro. Derfor kan man let komme ud på dybt vand, hvis man prøver at kaste små børn ud i nogle af de øvelser, som virker godt til de ældre klasser.
Herunder har jeg samlet 6 drama-lege, som virker rigtig godt til aldersgruppen 5-8 år. De kan bruges både som opvarmning, som fælleslege eller som en del af et forløb i andre fag end drama.
1. Send klappet rundt
Dette er muligvis den mest simple drama-leg af, der findes. Jeg bruger den ofte som den allerførste øvelse, når jeg skal lave teater med både yngre og ældre børn, som ikke har så meget erfaring med det. Man skal stå i en cirkel. En person klapper. Så snart hun har gjort det, skal personen til venstre for hende klappe. Dernæst er det personen til venstre for ham osv. På den måde får man sendt klappet hele cirklen rundt. Det gælder om, at det går så hurtigt som muligt, så man får en fornemmelse af at klappet løber cirklen rundt. Hvis det lykkes, kan man prøve igen - denne gang med lukkede øjne. Øvelsen træner at være opmærksom på hinanden og at være til stede i nuet.
2. Mimecirkel En perfekt øvelse at slutte af med, bruge som overgang mellem to aktiviteter, eller til at få ro på en larmende børneflok. Man står i en cirkel. Den voksne begynder at mime - hun skal bruge store, langsomme bevægelser. Alle børnene skal spejle hendes bevægelser uden at sige noget. Man kan evt mime en lille historie - man plukker et æble, klapper en kat, eller flyver en tur.
3. Stille-fange
I denne fangeleg skal den eller dem, der “er den” have bind for øjnene. Alle de andre deles op i grupper af 3, som skal holde hinanden i hånden og således danne korte “kæder”. De skal nu prøve at arbejde sammen om at undgå fangeren så stille som muligt. Fangeren skal bruge sin høresans til at prøve at fange de andre.
Denne øvelse træner opmærksomhed og samarbejde.
Hvis man har med en stor eller vild børneflok at gøre, skal man være opmærksom på at dette er den af de 6 dramalege, der kan være sværest at administrere. Til gengæld er den rigtig sjov, og især lidt mere fysiske børn holder meget af den.
4. Mange sætninger i én
Denne øvelse sætter fokus på tonefald og kropssprogs betydning for hvordan et udsagn forstås.
Man stiller sig i en cirkel og vælger en sætning. Det kunne for eksempel være “I morgen skal jeg stå op kl. 8” I skal nu finde så mange forskellige måde at sige sætningen på som mulig. Hvis et barn har et forslag til hvordan sætningen kan siges, rækker det hånden op. Den voksne vælger et barn, som så skal træde et skridt frem mod cirklens midte og sige sætningen på sin måde. Herefter træder barnet tilbage og alle de andre gentager sætningen på samme måde. Man bliver ved indtil alle, der gerne vil har prøvet, eller til man er løbet tør for ideer.
5. Dialog med forskellige følelser
Dette er en oplagt opfølger på “mange sætninger i én”-øvelsen.
Man beslutter en kort dialog på 4 replikker - fx.
A: Hej med dig.
B: Goddag.
A: Hvad laver du?
B: Ikke noget.
To frivillige skal nu sige dialogen foran de andre. Inden de siger dialogen, vælger resten af gruppen en følelse, som de hver skal have. Fx: Den ene er spændt, den anden er irriteret.
Når de to har været oppe, kommer to andre op og får tildelt to nye følelser.
Dette er en god øvelse at afslutte med - og børnene synes som regel, den er rigtig sjov.
6. Vendespil Denne leg tager lidt længere tid og er god som en fællesleg eller pauseaktivitet. Man vælger et eller to børn som “er den”. De skal gå udenfor rummet, mens de andre deles op i par. Den voksne siger et tema - fx. dyr - og parene skal nu beslutte sig for en lille bevægelse, der forestiller et dyr. Når alle har valgt en bevægelse, sætter de sig rundt omkring på gulvet. Personen som “er den” kommer ind og peger på skift på to personer, som skal vise deres bevægelse. Den der “er den” skal finde alle parrene - som i et normalt vendespil. De fleste børn kan virkelig godt lide denne leg, men man skal være indstillet på at de alle sammen vil “være den”, og at man kan ende med at lege legen i lang tid, hvis man ikke melder klart ud fra starten, hvor mange runder, man tager.
Der er naturligvis mange flere dramaøvelser, der kan bruges til eller tilpasses indskolingen, men disse 6 er nogle af mine yndlings, som jeg har haft virkelig mange gode erfaringer med, og jeg vil mene, at man med disse øvelser er godt rustet til at starte et drama-forløb med de små klasser.
Held og lykke.
Comments